در دیدار معاون وزیر ارشاد و هیئتمدیرهی انجمن مطرح شد:
کودکان و نوجوانان در اولویتاند
در دیدار معاون فرهنگی و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارشاد از انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، هیئت مدیرهی انجمن ضمن معرفی توانمندیها و ظرفیت این انجمن و اعضای آن، به طرح مسائل و دغدغههای فرهنگی و صنفی این حوزه پرداختند و از جمله موضوع بیمهی نویسندگان، رویکرد سلبی وزارت ارشاد و اهمیت تغییر این رویکرد، مسئلهی ساختمان انجمن و مشکلات ناشی از آن را مطرح کردند. معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز ضمن تأکید بر اهمیت توجه به کودکان و نوجوانان و زایش فکری برای این مخاطبان، وعده داد با بررسی مسائل مطرح شده برای حل مشکلات این حوزه مساعدت کند.
به گزارش روابطعمومی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، عصر یکشنبه، ۱۳ آبان عبدالحسین کلانتری؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیکنام حسینیپور؛ مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در انجمن نویسندگان کودک و نوجوان حضور یافتند و با هیئتمدیرهی انجمن به گفتوگو پرداختند.
فریدون عموزاده خلیلی، رئیس هیئتمدیرهی انجمن ضمن معرفی انجمن و پیشینهی فعالیتهای انجمن، به اهمیت ایجاد فضای نقشآفرینی تشکلهای فرهنگی و صنفی در حوزهی فرهنگ اشاره کرد و گفت: «انتظار میرود باتوجه به ظرفیت تشکلهای فرهنگی و صنفی، فضایی ایجاد شود که انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، در سیاستگذاری و برنامهریزی رویدادهای حوزهی فرهنگ و ادبیات کودک و نوجوان نقش موثری ایفا کند.»
وی همچنین با اشاره به برگزاری اولین جشنواره کتاب سال کودک و نوجوان تأکید کرد: «این رویداد بسیار شتابزده و بدون مطالعه برگزار شد و با انتقاد گستردهی اهالی ادبیات کودک و نوجوان روبهرو شده و خوب است وزارت ارشاد با بررسی دقیق این تجربه به اصلاح آن اهتمام ورزد.»
عموزاده خلیلی به مشکلات بیمهی نویسندگان نیز پرداخت و گفت: «موضوع بیمهی نویسندگان هم در مرحلهی اغازین مشکلاتی دارد و هم در مرحلهی بازنشستگی. اخیراً برخی از نویسندگان باتجربه و شناخته شده پس از چهار دهه فعالیت باکیفیت با حقوقی بسیار اندک بازنشسته شدند. این نوع برخورد ضمن اینکه با فعالیت فرهنگی دلسوزانه تناسب ندارد، خلاف کرامت انسانی است و انتظار داریم در این دوره وزارت ارشاد با دید فرهنگی این روند را اصلاح کند.»
رئیس هیئتمدیرهی انجمن نویسندگان همچنین به اعضا و ظرفیتهای حضور اعضای انجمن در استانها و شهرستانها هم اشاره کرد و یادآور شد که انجمن نویسندگان با تکیه بر این ظرفیت، آمادگی دارد در گسترش برنامههای کتابخوانی و ارتقای ادبیات کودک و نوجوان در سراسر کشور همکاری کند.
حمیدرضا شاهآبادی؛ عضو هیئتمدیرهی انجمن نویسندگان نیز با اشاره به جداکردن کتاب سال کودک و نوجوان از جایزهی کتاب سال گفت: «این نگرانی وجود دارد که ادبیات کودک و نوجوان بخش رشدنیافتهی ادبیات بزرگسال تلقی شود.»
شاهآبادی همچنین اشاره کرد: «نقش معاونت فرهنگی در زمینهی کتاب و از جمله کتاب کودک و نوجوان معمولاً به شکل سلبی است. یعنی آنچه که تاکنون دیدهایم بیشتر نظارت در قالب ممیزی بوده است. امیدواریم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد رویکرد خود را از حالت سلبی به رویکرد ایجابی و حمایتی تغییر دهد.»
افسون امینی؛ عضو هیئتمدیرهی انجمن نویسندگان ظرفیت اعضای انجمن نویسندگان را بسیار ارزشمند دانست و خاطرنشان کرد: «در هرکجای دنیا از ظرفیت حضور و فعالیت چندصد نفره نویسندگان، شاعران، مترجمان و پژوهشگران در یک انجمن نهایت استفاده را میکنند؛ اما متأسفانه چنین ظرفیتی در کشور ما نادیده گرفته میشود.»
مناف یحییپور؛ نایبرئیس هیئتمدیرهی انجمن نویسندگان نیز به پیشینهی تعامل معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انجمن نویسندگان در دههی ۸۰ اشاره کرد و گفت: «سنتهای خوبی در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد پایهگذاری شد که متأسفانه ادامه پیدا نکرد. از جمله اتفاقهای خوب آن دوره توافقنامهی این معاونت با سازمان امور مالیاتی برای اجرایی کردن معافیت مالیاتی هنرمندان بود که متأسفانه با تفسیر عجیب سازمان امور مالیاتی عملاً این توافقنامه در مورد نویسندگان غیر قابل اجرا شده که انتظار میرود این کار خوب تکمیل و با رفع ابهام زمینهی اجرایی شدن این توافقنامه برای نویسندگان فراهم شود.»
وی همچنین به پیشینهی تعامل علمی- پژوهشی و از جمله پژوهش سالهای ۸۱- ۱۳۸۰ دربارهی سیاستهای حوزهی کتاب کودک اشاره کرد و افزود که در حال حاضر و با توجه به تغییرات نسلی و وارد شدن به عصر هوش مصنوعی و فناوریهای نوظهور، نیاز به چنین تعاملی و بهرهمندی از توان علمی و تخصصی انجمن جدیتر است. وزارت ارشاد هم خود نیاز دارد به نگاه علمی و تحلیلی دقیقتری در این حوزه مجهز شود و هم لازم است با در دسترس گذاشتن دستاورد مطالعات و پژوهشها از پدیدآورندگان حمایت کند.
سیدعلی کاشفی خوانساری نیز بیان کرد: «روزی صنعت نشر چنان ضعیف بود که شاید ضرورت داشت دولت در ارکان مختلفش دخالت داشته باشد و حمایت کند، اما امروزه حداقل این ضرورت در مورد تولید وجود ندارد. آنچه که امروزه اهمیت دارد نقد و پژوهش در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان است که روز به روز نحیفتر میشود و حمایت دولت را میطلبد. چنین حمایتی نه تنها قبیح نیست که بسیار پسندیده است.»
نیکنام حسینیپور؛ مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با اشاره به اهمیت ادبیات کودک و نوجوان و نقش پررنگ آن در عرصهی بینالمللی چه در نمایشگاهها و چه در جوایز بینالمللی گفت: «پیش از این در برخی دورهها وزارت ارشاد با انجمن نویسندگان به خوبی وارد تعامل شده و در برخی دورهها چنین نشده است.»
وی تأکید کرد نکتهای که در مورد کتاب سال بیان شد، بسیار قابل تأمل بود و اظهار امیدواری کرد که در آینده وزارت ارشاد در تعامل بهتر با تشکلها، بتواند نقش انجمن را در این عرصه جدیتر بگیرد و زمینهی استفادهی بهتر جامعهی فرهنگی از ظرفیتهای انجمن نویسندگان را فراهم سازد.
حسینیپور در خصوص بیمهی نویسندگان گفت: « معیارهای صندوق هنر برای بیمهی افراد کمی است، نه کیفی. به عنوان مثال میگوید فرد باید پنج کتاب داشته باشد، جدای از اینکه این پنج کتاب چه کیفیتی دارد و چه مدتی برای تألیف آن زمان گذاشته شده است. اما باید با بررسی بیشتر مشکلات بیمه را برای نویسندگان کاهش دهیم و حل کنیم.»
عبدالحسین کلانتری؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: «در حوزهی نشر و کتابت امکان حکمرانی بدون وجود انجمنها و اصناف وجود ندارد. حکمرانی مشارکتی امر فرهنگ، نه انتخاب بلکه ضرورت است. در حوزهی نشر و کتاب ذینفعان و ذیربطان متنوعی در زیستبوم کتاب وجود دارند که مظلومترین قشرشان نویسندگان هستند و مهمترین قشر نیز همین نویسندگان هستند. هرچقدر ما به این حلقه از افراد بیشتر توجه کنیم، حوزهی نشر بیشتر رونق خواهد گرفت. چراکه نویسندگی یعنی زایش مفاهیم و سختترین کار، تولید مفهوم است؛ مخصوصاً در حوزهی کودک و نوجوان.»
وی افزود: «به نظر من مهمترین رسالت ما در دنیای امروز این است که بچهها را با نوشتن و خواندن مأنوس کنیم، چرا که شرط بقای ما این است که کودکانمان را نویسا و خوانا کنیم. در این زمینه میتوانیم و باید به پویشها و ایدهپردازیهای متنوع و تازه توجه کنیم و در این زمینه آمادهی تعامل و همکاری با انجمن و نویسندگان هستیم.» معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد سایر مسائل مطرح شده از جمله موضوع بیمه، تعامل مطالعاتی و پژوهشی و کتاب سال قول بررسی و مساعدت داد.
عبدالحسین کلانتری، نیکنام حسینیپور، فریدون عموزاده خلیلی، شهلا انتظاریان، مناف یحییپور، افسون امینی، معصومه یزدانی، نسترن فتحی، حمیدرضا شاهآبادی، سیدعلی کاشفیخوانساری و سولماز خواجهوند در این جلسه حضور داشتند و بنا شد جلسههای همفکری انجمن و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تداوم یابد و با تفاهم و همفکری، به حل مشکلات حوزهی ادبیات کودک و نوجوان کمک شود.